De fotograafIn 2002 ben ik begonnen met fotograferen. Daarvoor keek ik belangstellend naar foto’s, maar fotografeerde ik niet zelf.

Op mijn werk als archiefrestaurator bij het IISG, kreeg ik naast het beheer van papier en boeken, ook de verantwoording voor het beeld & geluid materiaal, waaronder foto’s. Inmiddels wist ik wel dat ‘schade’ bij negatieven en fotografische afdrukken, het gevolg kan zijn van een slechte berging, maar ook van een slechte chemische procedure bij het ontwikkelen en afdrukken. Om dit niet al te theoretisch te houden, ben ik in het najaar 1999 een cursus Deskundigheidsbevordering Determineren Historische Fotografisch en Fotomechanische Procédés gaan volgen bij het Prentenkabinet in Leiden. Daarna volgde een cursus Zwartwit Afdrukken bij Fotogram Amsterdam, olv. Michiel Kort.

In 2003 kocht ik een eerste camera voor mezelf, een digitale compact camera, de Canon Powershot G3. Een jaar later schafte ik een digitale spiegelreflex aan, de Canon 10D. Vooral die spiegelreflex gaf veel plezier aan het fotograferen. In 2004 richtte ik samen met een aantal andere IISG-collega’s fotogroep Lichtspoor op.

Mijn foto’s

Wat ik met mijn foto’s beoog, is niet veel anders dan wat ik zie vorm te geven. Maar dat zíen dan een andere wending geven, zodat je anders naar je omgeving gaat kijken. Soms lukt dat, soms niet. Het is blijven proberen. Het is in ieder geval vaak zo dat ik al vóór het daadwerkelijk ontspannen van de sluiter, heel veel mentale foto’s heb genomen. Wanneer ik na een dag fotograferen mijn kaartje leeg op mijn computer, blijken het veel minder foto’s te zijn dan ik in gedachten had – veel waren slechts gemaakt in gedachten.

De fotograaf

^